Tema eftermiddag om Rehabilitering

Vi resonerade med regionpolitiker från S och M,  bl.a. om  enkätsvaren, som är svar på medlemmars syn på rehabilitering.

Enkäten visar

Bild 3. visar att ca 45% har rörelseproblem, 60% har hjärntrötthet, 53% har smärta.
Det är problem som hindrar vardagen om man inte får stöd för att hitta strategier. 

Bild 4. 54 % svarar att de tränar själva,
det är inte OK i längden, man hittar sätt som kan ge felaktiga slitningar m m, 48% tränar inte det är inte alls OK, 29% har tillgång till fysioterapeut, här finns en hel del att göra, inte en lösning det måste finnas flera som man kan passa in på resp individ.

Bild 5. 60% tror att neurologisk rehab kan stötta dem –
det ser vi som positivt, möjligt att utan alltför stora insatser bör de kunna komma igång.

Bild 6. 36% önskar stöd av fysioterapeut,
också positivt, det behöver inte innebära att alla behöver det ständigt.

Bild 7.
Fortfarande brister informationen om betydelsen av rehab. 

Bild 8. 53% har ingen rehab plan,
det går för sakta!! – vi är bättre än de flesta –men jag vill inte att vi nöjer oss med det.

Bild 9. 24% ganska nöjda med sin rehab,
jag vill påstå att det beror på att de ej får tillräckligt med kunskap om betydelsen av rehab.

Bild 10. 75% kvinnor har svarat,
så ser det ut, många har MS och det går tre kvinnor på en man.

Bild 11. Flest i gruppen 45 – 64 år, så är det,
flertalet av våra medlemmar får inte diagnos förrän de är vuxna och har etablerat sig och sen pågår detta.

Nydiagnostiserade får inte kontakt/information om Rehab Öst.  Jan Lexell professor i rehab medicin uttrycker  ”rehab  procesen ska påbörjas så tidigt som möjligt”. Detta medför att somliga tränar och trampar på i ullstrumporna och har plötsligt andra problem pg av felbelastning m m. Andra som aldrig tränat eller rört sig får inte en puschning när de är tidigt i sin sjukdom.

”Den som kostats på en intensiv rehabiliterings period” följs inte upp.  Man har ingen rutin för att kolla läget efter 6 månader eller 12 månader. Hur kom man igång med egen träning, efter en intensiv perioden? Vad var dealen i rehabplanen – hur har det gått

Utomläns avtal
Den mycket krångliga upphandlingen av utomlänsrehab för Östergötland som till sist blev klar, dock med ett steg bakåt i de krav som både NEURO förbundet och professionen önskade. Bla för att ge intensiv rehaben en ”högre status” med som vi hoppades bättre resultat att bygga vidare på. Där har två personer under 2019 fått möjlighet att åka till Tre klöverhemmet, fem hade sökt, från östra länsdelen.  Att söka har blivit betydligt krångligare man kan inte ta fram en blankett och ta den med till sin läkare/fysioterapeut el dyl. Man ska kontakat rehab i sin del av länet och få en blankett – och vi vet att det varit ”besvärligt” – sen läser den rehab klinik man tillhör journalen, besluten byggs sedan  på journalens innehåll, inga möten.

Medel som har avsatts för utomläns rehab går rakt in i klinikernas budget - eller? Vi får inte glömma att utomläns rehab är en mycket viktig pussel bit för att en del ska kunna genomföra en intensiv period så optimalt som möjligt, men modellen passar inte alla.

Vi är mycket besvikna på detta, det upplevs som om rehab enheterna inte vill att våra medlemmar ska erbjudas denna form av rehab. Trots att när vi diskuterar står det klart för alla pater att man måste erbjuda olika sorters rehab och hitta rätt modell för var och en. Dessutom har vi sen ett antal år tillbaka från regionen och profession fått besked om att utomläns rehab inte är dyrare?

För den som det passar, har det ett antal plus. Full koncentraton på sig själv och hur jag fungerar. Man får hjälp med både träningen och sin fritid. Hur man rör sig,  hur man använder sina eventuella hjälpmedel, hur man lägger upp sin dag, fördelar aktivitet och vila.

Hur kommer vi vidare?
Många av våra medlemmar hinner bli sämre på ett halvår om de inte håller igång och är aktiva. Vi vet  också att en del inte gjort något eftersom de inte ”vågar åka färdtjänst”.

Fler bör få chansen att åka iväg och få en mer intensiv uppstart, men vi kommer även att försöka få nya medlemmar att ta kontakt med rehab Öst.  Vi måste kunna lita på att de får ett bra stöd inom rehab vården?? Stöd som inte upphör – utan återkommande!

Vi försöker påverka/motivera  medlemmar att kontakta resp rehab klinik och söka stöd för träning, goda levnadsvanor och en bra rehabplan!

Marie Bager 
Ordförande 
NEURO Förbundet Norrköping

Populära inlägg i den här bloggen

BLOGGEN är tillbaka här berättar vi om föreningsarbetet!

Kunskapsdag om Hjälpmedel den 1 juni.

Regionens Trafik- och samhällsplaneringsnämnd