NEURO förbundet Östergötlands synpunkter på begränsning av färdtjänst

NEURO förbundet Östergötland  förkastar beslutet om en begränsning av antalet färdtjänstresor till tio enkla resor/månad för våra medlemmar.


NEURO förbundet Östergötland har drygt 800 medlemmar fördelat på 4 lokalföreningar och lokala verksamheter. Våra medlemmar har bla Polyneuropati, MS, ALS, Parkinson, stroke, neuromuskulära sjukdomar, ryggmärgsskador mfl

Januari 2024 har
passerat och vi börjar se följderna av begräsningen till 10 enkla resor/månad innebär.

Alla bor inte i de större kommunerna, vi ska stötta och pusha våra medlemmar till träning och aktivitet, då kan de fortsätta att arbeta, ta steg ut i arbetslivet eller aktiveras så att de inte försämras i sina funktioner, då kan inte antalet resor begränsas till tio enkla resor/månad

Träning är ingen väsentlig resa? Det är beslutet

Vi har fått friskvårdsbidrag från regionen till våra hyror för att erbjuda medlemmarna träning i bla varmbassäng.
 Alla kommuner i Östergötland kan inte erbjuda bad i varmbassäng, inte heller lämplig lokal för annan träning eller aktivitet.

Vi har flera grupper som badar i varmbassängen på VIN, i Finspång,
  Lindövägen i Norrköping,  Mjölby och Motala. I våra grupper deltar medlemmar  från 8 – 10 kommuner.

En orsak till att vi måste gå över kommungränserna är att vi kan inte ha mer än två deltagare som använder lift i och ur bassängen, det tar för mycket av badtiden, i varje grupp.

Ska vi avsluta verksamheten? eller säga till dem som behöver lift, Du får avstå eller att Du  bor i fel kommun? Ett bad eller träning/vecka innebär inga andra möjligheter varken till träning eller annan aktivitet utanför den egna kommunen, är det OK?

Vi är i startgroparna med träning för dem med
 MS fatigue, med stöd av professionen, de behöver två pass/vecka för att nå resultat och behålla uppnådda resultat. En sån grupp kan inte bildas i varje kommun.  Ska vi stoppa projektet?

Vi har precis lämnat in en arvsfondsansökan ”Må bra med Parkinson”, det handlar om att aktivera och se till att de med Parkinson får ett aktivare liv. Det finns forskning som pekar på att en person med Parkinson får mycket bättre livskvalitet med ett aktivt liv. Projektet är bla en samverkan med flera regioner och NEURO föreningar.

Ska NEURO förbundet Östergötland säga nej Tack till projektet, eftersom vi inte kan garantera deltagarnas möjlighet att delta? Det är inget djärvt antagande att Parkinson är en grupp med flera färdtjänst resenärer.

Regionen påtalar ständigt i alla sammanhang vikten av att stärka folkhälsan.

Men det gäller onekligen inte de som har en funktionsnedsättning eller kronisk diagnos?

I NEURO förbundet i Östergötland är vi mycket bekymrade för våra medlemmars möjlighet att få ett så aktivt liv som möjligt.

Vi har i flera år drivit ett MS-projekt (Hälsa och livskraft) i samverkan med bla US i Linköping, Linköpings universitet. Vilket visat så goda resultat så flera regioner anammar träningsmodellen. Den innehåller intensivperioder och som regel 2 pass/vecka. Själva projektet är nu avslutat med modellen lever och många är kvar i arbete och en
  del har ökat sin arbetsförmåga. Kan dessa personer inte egenträna så kommer allt arbete snart vara förgäves, träning är en färskvara i synnerhet för våra medlemmar.

Har beslutet föregåtts av några konsekvensanalyser?  

Vi föreslår att egenträning räknas som  väsentliga resor och att våra medlemmar snarast ges möjlighet att sätta igång sin kontinuerliga träning.

Vi har en förhoppning om en snar återkoppling

Med vänlig hälsning

Catarina Moberg  
ordförande                                   
NEURO Förbundet Östergötland       

Marie Bager
Sekreterare       
NEURO förbundet Östergötland

Populära inlägg i den här bloggen

Regionens Trafik- och samhällsplaneringsnämnd

BLOGGEN är tillbaka här berättar vi om föreningsarbetet!