Synpunkter på nedskärning i färdtjänsten


Vi har  skickat synpunkter på nedskärning i färdtjänsten till kommunens politiker i bl.a. Funktionshinderrådet och Tekniska nämnden.

Vi har skrivit om det  jag nämnt i det föregående Blogg inslag, nu har vi även ställt några frågor och vi har ett par uppmaningar!

Har Norrköpings kommun kontrollerat att det inte är möjligt med fusk resor? Om en individ resor otroligt mycket, kan det finnas orsaker? Ensamhet eller något helt annat som borde stöttas?

Har kommunen varit i kontakt med dem som reser oförklarligt mycket? För att ta reda på om det finns orsaker till resandet? något som kan åtgärdas på annat sätt än begränsning för alla andra på sikt?

Vad säger:  ”Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning”?

Artikel 9 talar om tillgänglighet, på lika villkor till bl.a. transporter för dem med funktionsnedsättning?

Artikel 19 talar om rätten att leva självständigt, full inkludering och deltagande i samhället?

Artikel 20 talar om personlig rörlighet, underlätta personlig rörlighet för den med funktionsnedsättning på det sätt och vid den tid de själva väljer och till överkomlig kostnad.

Konventionens syfte är bl.a. att främja, skydda och ge grundläggande friheter för alla med funktionsnedsättning. Att begränsa antalet resor för dem som inte själva kan ta sig ut ur bostaden för att ta del av gemensamhet och aktiviteter, isolerar och minskar vår medlemsgrupps frihet ytterligare. Många får fler problem med hälsan och behöver sen mer omvårdnad av kommunen.

Folkhälsomyndigheten har visat med projektet ”Onödig Ohälsa” att personer med rörelsefunktionsnedsättning har upp till tio gånger sämre hälsa än andra grupper och en tydlig orsak är ensamhet och isolering. Det har inte blivit bättre.

Tänk om, tänk rätt, ge våra medlemmar möjlighet till ett friskare liv, stryp inte rätten till ett aktivare liv med funktionsnedsättning!

Marie Bager                                                    
Ordförande
NEURO Förbundet Norrköping

Thomas Lack
Ledamot
NEURO Förbundet Norrköping

Lars Fredriksson
Ledamot
NEURO Förbundet Norrköping

Populära inlägg i den här bloggen

BLOGGEN är tillbaka här berättar vi om föreningsarbetet!

Kunskapsdag om Hjälpmedel den 1 juni.

Regionens Trafik- och samhällsplaneringsnämnd