RRFF – Regionens råd i frågor om funktionsnedsättning



Årets första möte hade stor frånvaro, bl.a. för att Regionutvecklingsnämnden hade ett större arrangemang samma tid, så politikerna måste välja.

Dagens tema, Barnens Rätt – barnkonventionen har blivit svenska lag, vad innebär det? Stärker det våra barns rättigheter att konventionen blir lag?
Vi fick en genomgång av hur Regionen satt igång ett arbete för att se till att Regionen i alla situationer inte glömmer ”barnens rätt” att frågor lyfts ur ett barnperspektiv.

Det handlar om hur barn behandlas och omhändertas i vården, när behöver de vård och stöd?

Barn som har assistans i sin vardag, i skolan och på fritiden, mister sin assistans om de blir liggande på sjukhuset:
Detta löses olika i olika Regioner, den diskussionen kommer nu med stöd av Funktionsrätt Östergötland att lyftas upp med Regionen i Östergötland.

I NEURO Förbundet handlar det ofta om att barn, hamnar vid sidan om när en förälder får en neurologisk diagnos. Många föräldrar har svårt att berätta och förklara för sina barn, andra har inga problem. Hur kan vi stötta föräldrar som blivit sjuka, så att deras barn inte känner sig undanskuffade.  Barn är mer klarsynta än vi tror, därför är det väldigt viktigt att tidigt involvera dem i främmande situationer.


Jag tror att vi som organisation måste bli bättre på att se till att hela familjen involveras i den nya situation som inträffar med besked om en kronisk diagnos.

Marie Bager
Ordförande
NEURO förbundet Norrköping

Populära inlägg i den här bloggen

BLOGGEN är tillbaka här berättar vi om föreningsarbetet!

Kunskapsdag om Hjälpmedel den 1 juni.

Regionens Trafik- och samhällsplaneringsnämnd